Najlepsze diety na zapalenie tarczycy Hashimoto
Obraz fileta z łososia, który można polecić do diety Hashimoto

Dieta Paleo może być zalecana w leczeniu zapalenia tarczycy Hashimoto.

Nie ma określonej diety, która mogłaby leczyć każdego z Hashimoto. Konieczne jest zindywidualizowane podejście do żywienia.

Wiele dowodów klinicznych wykazało, że eliminacja niektórych składników spożywczych w znacznym stopniu przyczyniło się do zmniejszenia objawów chorobowych wśród osób cierpiących na Hashimoto:

  • dieta bezglutenowa
  • dieta bez cukru
  • dieta paleo
  • dieta bezzbożowa
  • dieta bezmleczna
  • autoimmunologiczna zmodyfikowana dieta paleo
  • dieta o niskim indeksie glikemicznym

 

Bezglutenowe lub bezzbożowe pokarmy

Wiele osób z Hashimoto odczuwa nadwrażliwość pokarmową, zwłaszcza na gluten. Nie ma aktualnych badań wspierających dietę bezglutenową dla wszystkich osób z Hashimoto, chyba że mają również celiakię.

Głównymi objawami nietolerancji glutenu są: zaparcia, biegunka, skurcze, wzdęcia, nudności, refluks, gazy, ból głowy, zmęczenie i mgła mózgowa. 

Dieta bezglutenowa eliminuje wszystkie pokarmy zawierające gluten, który jest białkiem znajdującym się w pszenicy, jęczmieniu, życie i innych zbożach.

Gluten powszechnie występuje w makaronach, chlebie, wypiekach, piwie, zupach i płatkach zbożowych. Najlepszym sposobem na pozbycie się glutenu jest skupienie się na produktach, które są naturalnie bezglutenowe, takie jak warzywa, owoce, chude mięso, owoce morza, fasola, rośliny strączkowe, orzechy i jajka.

Należy jednak pamiętać, że gluten z diety należy eliminować tylko i wyłącznie, kiedy mamy potwierdzoną nietolerancję na to białka za pomocą badań laboratoryjnych i wstępnej diagnozy.

Dieta bezzbożowa

Dieta bezzbożowa jest bardzo podobna do diety bezglutenowej, z wyjątkiem tego, że zboża są również niedostępne. Te ziarna obejmują:

  • amarant
  • komosa ryżowa
  • proso
  • owies
  • gryka

Niewiele jest jednak dowodów na to, że eliminowanie ziaren bezglutenowych jest korzystne dla zdrowia. Wykluczenie tych ziaren może również wyeliminować błonnik i inne źródła niezbędnych składników odżywczych, takich jak selen , który jest niezbędny dla osób z Hashimoto.

Paleo lub autoimmunologiczne Paleo

Dieta Paleo próbuje naśladować wzorce żywieniowe naszych wczesnych przodków, z naciskiem na pełnowartościową, nieprzetworzoną żywność.

Zboża, nabiał, ziemniaki, fasola, soczewica, cukier rafinowany i oleje rafinowane są niedozwolone. Zachęca się do spożywania mięsa pochodzącego od zwierząt z chowu bezkalkowego i karmionego w sposób naturalny, a także warzyw, orzechów (z wyjątkiem orzeszków ziemnych), nasion, owoców morza i zdrowych tłuszczów, takich jak awokado i oliwa z oliwek.

Dieta Autoimmunologiczna Paleo (AIP) ma na celu zmniejszenie ilości pokarmów, które mogą powodować stany zapalne i uszkodzenia jelit. Zaczyna się od podstawowych zasad diety Paleo, ale także eliminuje warzywa psiankowate oraz jajka, orzechy i nasiona.

Dieta o niskim IG

Niski indeks glikemiczny lub dieta o niskim IG opiera się na wskaźniku, który mierzy, w jaki sposób każdy pokarm wpływa na poziom cukru we krwi.

Niektóre osoby z cukrzycą typu II stosują tę dietę; dieta może również obniżyć ryzyko chorób serca i może pomóc niektórym osobom schudnąć.

 

Jarmuż, który można stosować w diecie Hashimoto


Aby zminimalizować objawy zapalne tarczycy może być również zalecany plan diety bogaty w składniki odżywcze, który obejmuje zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż.

Dla osób, które nie chcą koncentrować się na tym, jakie produkty należy eliminować, najlepszym rozwiązaniem może być wybór planu diety bogatej w składniki odżywcze.

Dieta bogata w składniki odżywcze obejmuje różnorodność i koncentruje się na pełnej żywności z wyborem kolorowych owoców i warzyw, zdrowych tłuszczów, białek i węglowodanów.

Pokarmy zawierające bogate składniki odżywcze to:

  • warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak
  • tłuste ryby, w tym łosoś,
  • różne kolorowe warzywa, takie jak brukselka, brokuły, marchew, buraki oraz czerwona, żółta i pomarańczowa papryka
  • owoce, w tym jagody, jabłka i banany
  • zdrowe tłuszcze, w tym awokado i orzechy włoskie
  • chude białka, w tym tofu, jajka, orzechy, fasola i ryby
  • pokarmy włókniste, w tym fasola i rośliny strączkowe

Dostarczani tych produktów jako głównego celu diety pozostawi mniej miejsca na przetworzoną i rafinowaną żywność.

Zachęca się również do stosowania przypraw przeciwzapalnych, takich jak kurkuma, imbir i czosnek.