Leptyna i grelina to skomplikowane nazwy niczym z fantastycznego filmu.
W rzeczywistości są to hormony, które regulują uczucie głodu i sytości.
Grelina to hormon zwiększający apetyt, jest uwalniana przez żołądek, gdy jest pusty. Sygnalizuje mózgowi, że nadszedł czas na jedzenie. Jego stężenie jest najwyższe godzinę po posiłku, a najwyższe gdy jesteśmy głodni.
Prawidłowy poziom greliny we krwi sprzyja spożywanie dużej ilości zdrowych węglowodanów – produktów pełnoziarnistych, chudego mięsa, ryb. Te pokarmy mogą obniżać poziom greliny i dłużej zapewniać uczucie sytości.
Leptyna informuje nas, kiedy nadszedł czas, aby przestać jeść. Jest to hormon uwalniany przez komórki tłuszczowe, który informuje mózg, kiedy organizm ma wystarczającą ilość paliwa i może zacząć spalać tłuszcz, aby wytworzyć energię. Jest to długoterminowy hormon równoważący energię i uważa się, że jest to najbardziej znaczący hormon z tych dwóch pod względem apetytu, produkcji energii, przyrostu masy ciała i utraty wagi.
„W doskonale pracującym ciele grelina każe nam jeść, abyśmy nie umarli z głodu, a leptyna mówi nam, kiedy przestać”
Niestety hormony nie zawsze są w tak doskonałej równowadze.
Otyłość, predyspozycje genetyczne lub warunki zdrowotne, dieta, nieprawidłowa ilość snu i styl życia mogą zburzyć nasz głód i sytość, a także wpłynąć na skuteczność działania hormonów głodu.
Dobrą wiadomością jest to, że istnieje wiele modyfikacji, które możesz wprowadzić, aby przywrócić poziom leptyny i greliny do pożądanego poziomu.
Kiedy leptyna działa dobrze, mamy lepsze tempo przemiany materii, regulację nastroju, pamięć, funkcje mózgu, ostrość umysłu. Nieprawidłowe wydzielanie leptyny sprzyja dużemu przyrostowi masy ciała, wahaniom nastroju i złej pracy mózgu. Wiele objawów, które przypisujemy niedoczynności tarczycy, może być również „opornością na leptynę”.
Co to jest odporność na leptynę? Ponieważ leptyna jest tworzona w twoich komórkach tłuszczowych, ludzie, którzy mają więcej tkanki tłuszczowej, mają zwykle wyższy poziom leptyny. W wyniku tej stałej, wysokiej ekspozycji na leptynę mogą budować odporność na nią, a także stymulować apetyt. Może to spowodować, że mózg pomyśli, że nadal potrzebujesz więcej jedzenia lub jesteś głodny i będzie wysyłał ci wiadomości, że powinieneś jeść, gdy już jesteś najedzony. Kiedy jesz więcej niż potrzebuje twój organizm, zwiększasz poziom leptyny jeszcze bardziej i stajesz się na nią jeszcze bardziej odporny. W ten sposób odporność na leptynę i otyłość mogą stać się trudnym do przerwania cyklem.
Jak leczyć oporność na leptynę? Oporność na leptynę może być również spowodowana stale wysokim poziomem insuliny lub stanem zapalnym podwzgórza. Może również istnieć genetyczny składnik odporności na leptynę, na który może mieć wpływ spożywanie przetworzonej żywności, która oszukuje mózg w celu zwiększenia głodu, gdy będziesz pełny.
Zdrowy tryb życia, przynajmniej 8 godzin snu, unikanie żywności przetworzonej oraz spożywanie zdrowych tłuszczów skutkuje lepszą wrażliwością na leptynę i zmniejsza łaknienia.
Jeśli podejrzewasz, że Twoje hormony głodu nie działają prawidłowo – NIE CZEKAJ! umów się już dziś na wizytę aby omówić Twoją dotychczasową dietę, styl życia, nawyki żywieniowe, czynniki genetyczne oraz badania diagnostyczne i ustalić odpowiednie metody leczenia, które pozwolą Ci wrócić do jak najlepszego samopoczucia.